Activitatea pastorală

Viața parohiei Noiembrie 18, 2012

1. Viaţa parohială

Parohia Luminiş are un număr aproximativ de 400 familii şi 1500 persoane, din care peste 150 familii cu aproximativ 450-500 persoane sunt plecaţi în străinătate la muncă şi studii. Fiind în zona de munte locuitorii satului se ocupă de munca la pădure şi prelucrarea lemnului, creşterea animalelor, albinăritul, mici sere pentru ciuperci şi legume, dar şi agricultură pe mici suprafeţe, iar un număr însemnat de tineri lucrează în construcţii. Majoritatea bătrânilor sunt pensionari ai fostelor întreprinderi lemnoase şi chimice de la Roznov şi Săvineşti.

Credincioşii din parohie sunt creştini evlavioşi, majoritatea de rit ortodox, frecventează biserica, au sprijinit şi sprijină lucrările de construcţie executate după 1990 şi cele care au mai rămas de executat, respectiv pictura bisericii.

Oficierea cultului divin din 1990-1996 a fost asigurat de doi preoţi (pr. paroh Vasile Hanganu si pr. II Lucian Mocănaşu) si un cântăreţ (Asandei Carol). Astăzi parohia este deservită de un preot paroh şi un îngrijitor (Mihai Coşniţă), iar răspunsurile la strană sunt date de corul bisericesc alcătuit din bărbaţi, femei şi copii pe patru voci, format de Neculai Archip si condus de Ioan Bofan.

2. Activitatea liturgic-pastorală

Programul liturgic săptămânal este următorul:

luni si joi – servicii religioase la solicitarea enoriaşilor

marţi – vizite la cei bolnavi şi bătrâni

miercuri şi vineri – aghiazma mică şi Sf. Maslu de obşte în sfânta biserică

sâmbătă – Ceasurile împărăteşti, Sf. Liturghie, pomenirea morţilor şi servicii religioase la solicitarea credincioşilor

duminică – Utrenia, Acatist şi Sf. Liturghie

3. Activitatea cultural-misionară

Se desfăşoară la biserică cât şi în colaborare cu celelalte instituţii (şcoală, primărie, dispensar), cu ocazia unor sărbători religioase, cât şi laice (hramul bisericii, ziua comunei, etc.) angajând participarea tuturor categoriilor de vârstă.

4. Activitatea caritativ-filantropică

Constă în ajutorarea financiară, materială sau de altă natură pentru persoanele vârstnice, bolnave, defavorizate şi se acordă o mare atenţie persoanelor aflate în situaţii limită (inundaţii, case arse, intervenţii chirurgicale complexe, etc.).

La marile sărbători religioase se organizează colecte de alimente pentru nevoiaşi, vaduve, familii cu mulţi copii şi pentru azilurile de bătrâni din Roznov, Piatra Neamţ, Valea Plopului la parintele Tănase.

Pentru ajutorarea familiilor cu puţin pământ a fost dat in arendă o parte din pământul parohiei (în total 5 ha – câte 10 prăjini pentru fiecare familie).

Toate aceste lucrări s-au efectuat şi se efectuiază cu contribuţii de la enoriaşi, prin donaţii şi colecte şi cu sprijinul membrilor din consiliul şi comitetul parohial sub conducerea pr. paroh Vasile Hanganu si pe care le dorim a fi continuate cu împliniri duhovniceşti mântuitoare.